Rezultatele căutării

Cum să îți decorezi noua locuință în 2023

Postat de admin pe 19/07/2023
0

Mutarea și decorarea unei noi locuințe poate fi una dintre marile bucurii ale vieții, dar poate fi și un moment de nesiguranță, mai ales atunci când vine vorba de amenajare. Cum îți faci spațiul să arate cât mai bine, reflectând în același timp stilul personal? Dacă o faci bine, vei ajunge să ai o casă confortabilă și fericită. Dacă o faci prost, vei ajunge cu un amestec ciudat de mobilier, țesături și culori pentru pereți care nu se îmbină într-un tot plăcut. Cu puțină planificare și urmând aceiași pași pe care îi utilizează designerii de interior profesioniști, vei avea o șansă mult mai mare de succes.


Decorare Interioară: Pregătirea Terenului

Pentru a ajunge la linia de finiș, trebuie mai întâi să știi unde te îndrepți.

Imagine reprezentativa legata de desing-ul interior

Nu Începe cu Magazinul de Mobilă

Mulți au auzit sfatul de a evita cumpărăturile de la supermarket când ești flămând, deoarece asta duce la alegeri proaste. La fel se întâmplă și cu magazinele de mobilă – nu te duce la cumpărături în panică, doar pentru că ai o casă goală. Da, ai nevoie de o canapea. Dar dacă alegi secțiunea cu dungi roz doar pentru că îți place în magazin, fără a lua măsuri sau a te gândi la restul camerei, ești blocat cu ea. Restul camerei va trebui construit în jurul acelei canapele, și dacă aceasta este prea mare pentru spațiu, va arăta întotdeauna nelalocul ei.

Începe în camera pe care vrei să o mobilezi, înarmat cu o ruletă de măsurat și un carnet de notițe.

Cunoaște-ți Măsurătorile

Potrivirea dimensiunii mobilierului la scala unei camere este esențială. O canapea gigantică de tip colțar poate domina cu ușurință o cameră mică, iar restul pieselor de mobilier se pot pierde într-un spațiu deschis. Înainte de a începe proiectarea, măsoară lungimea și lățimea fiecărei camere pe care intenționezi să o decorezi, împreună cu înălțimea tavanului și elementele care ar putea să încurce – scări, coloane, calorifere și alte obstrucții. De asemenea, este o idee bună să măsori deschiderile ferestrelor, împreună cu spațiul de perete de dedesubt, de deasupra și pe laturile fiecăreia, pentru a te pregăti pentru acoperirea ferestrelor.

Prima greșeală pe care o fac majoritatea oamenilor este că cumpără lucruri care au dimensiuni greșite – canapele care nu se potrivesc în cameră, canapele care nu trec prin uși, mese care sunt prea mici, birouri care sunt prea mari, noptiere care se înfundă în ușă. Măsurarea cu atenție a spațiului tău poate ajuta la evitarea unor astfel de probleme.

Creează un Plan de Amenajare

Odată ce ai măsurătorile camerei tale, este timpul să le folosești într-un plan de amenajare care îți oferă o vedere de sus a întregii case. Fiecare proiect ar trebui să înceapă cu un plan de amenajare. Trebuie să cunoști spațiul.

Una dintre opțiuni este să desenezi un plan al casei în modul tradițional, cu hârtie, creion și riglă. Cu toate acestea, majoritatea designerilor profesioniști utilizează software de proiectare, cum ar fi AutoCAD. Între aceste două extreme se află aplicații care își propun să faciliteze pentru proprietari crearea de planuri simple ale casei (unele chiar automatează măsurătorile cu camera telefonului tău, dar verifică acele numere), inclusiv Magicplan, Floor Plan Creator și RoomScan Pro.

Odată ce ai conturul spațiului, începe să experimentezi cu plasarea mobilei, asigurându-te că amprenta fiecărei piese este scalată pentru a se potrivi cu dimensiunea desenului.

Decide Cum Vrei să Trăiești

Aceasta este partea dificilă și nu există răspunsuri corecte sau greșite. Camerele pot fi tradiționale sau moderne, formale sau relaxate și vizual calde sau reci. 

După cum poți, trebuie să încerci să descoperi cum ți-ar plăcea să trăiești într-un anumit spațiu. Ce vei face? Câți oameni trăiesc acolo? Există copii? Care sunt aspirațiile tale pentru modul în care ți-ar plăcea să trăiești?

Decorațiunea unei case pentru cineva care găzduiește în mod regulat petreceri mari la cină, de exemplu, ar trebui să fie diferită de o casă pentru cineva care mănâncă în restaurante în fiecare noapte. Persoana care intenționează să găzduiască evenimente ar trebui să aibă un living diferit

decât persoana care visează doar să se prăbușească în fața televizorului.

Copiază Profesioniștii

Caută în cărți și reviste de design, precum și în resurse online precum Houzz, Pinterest și Instagram pentru a-ți contura stilul personal. Află care este stilul la care rezonezi cel mai mult și creează un dosar de imagini preferate.

Odată ce ai imagini care îți plac, studiază detaliile. Vezi unde este utilizat modelul în comparație cu unde sunt utilizate elementele solide, și unde poate fi folosită cu succes culoarea sau nu. De asemenea, va ajuta să informeze totul, de la tipul de mobilier pe care ai putea să îl placi până la o posibilă strategie pentru acoperirea ferestrelor.

Marchează Vizual Totul

Pentru a avansa ideile unui plan de etaj cu un pas înainte, folosește banda de pictor în spațiul real pentru a delimita unde va fi plasat mobilierul pe pardoseală și pe pereți.

Folosește bandă albastră pe pardoseală pentru a delimita diferite elemente. Unde va fi covorul? Trebuie tăiat? Cât de mult iese masa de cafea? Chiar dacă avem totul până la milimetru într-un plan de mobilier, există ceva util în a-l vizualiza în spațiu și a te putea plimba în jurul lui.

Elaborează un Buget

Nu putem evita matematica: Dacă cheltuiești prea mult pe un scaun neașteptat de scump, vei avea mai puțini bani disponibili pentru restul casei. Vrei să te asiguri că ești strategic în ceea ce privește modul în care îți cheltuiești banii. Un buget îți oferă un plan de acțiune pentru cum să împarți costurile lucrurilor între camere. Totuși, poți face o excepție dacă găsești o masă de luat masa unică, dar pentru a o plăti trebuie să fii atent unde altundeva poți să reduci.

Planifică Etapele

Pentru că locuințele noastre se predau finisate complet la cheie iar acest pas este este totuși important de menționat pentru oricine altcineva. 

Finisarea plăcilor de rigips, recondiționarea parchetului și vopsirea tavanului sunt toate lucrări murdare. Dacă este posibil, este mai bine să se termine acest tip de muncă înainte de a muta orice mobilier sau accesorii în spațiu.

Dacă nu se poate evita, sigilează mobilierul mare sub pânze de protecție din plastic și accesorii în cutii cu bandă adezivă pentru a le proteja.


Idei pentru Intrare

Holul de intrare creează prima impresie, așa că fă-o să conteze.

Imagine care exemplifica designul interior al unui hol intr-o locuinta noua

Creează un Impact

Nu te abține. „Aceea cameră este momentul de putere când cineva intră în casa ta”. Cu ajutorul camerei de la intrare poți spune atât de multe despre personalitatea ta. Așa că fă-o să conteze.

Din acest motiv, un finisaj de perete care ar putea părea prea mult pentru un living sau un dormitor poate fi ideal într-un hol. Este un loc în care poți face o culoare îndrăzneață, un lac sau un tapet pentru un moment ‘Wow’ de care ai putea fi speriat într-un living mare.

Un beneficiu în plus? Tapetul și finisajele care fac o declarație vizuală puternică tind să fie scumpe, dar pentru că holurile sunt de obicei mici, aceste produse pot fi adesea instalate fără a rupe bugetul.

Concepe în Funcție de Rutina Ta

Cu câteva piese esențiale de mobilier și accesorii, poți face ca rutina zilnică de sosire și plecare să fie o briză. De obicei, nu este un spațiu imens, așa că lucrezi cu un număr limitat de piese. Dacă ești genul de persoană căreia îi place să arunce totul când intră pe ușă, o consolă cu sertare este minunată, pentru că este un loc frumos unde să-ți ascunzi cheile și poșeta. Sau, în absența sertarelor, un bol, o tavă sau alt recipient sculptural pot servi ca un punct central pentru a ajuta la organizarea lucrurilor.

O bancă, un scăunel sau două care se pot introduce sub consolă pot oferi un loc unde să te așezi în timp ce te încalți, ocupând un spațiu minim pe podea.

Un alt element util este un oglindă montată pe perete. Îți oferă o ultimă șansă să te verifici înainte de a ieși pe ușă.

Planifică în Funcție de Vremea de Afară.

Fiind primul spațiu în care oamenii intră când vin de afară, holul trebuie să facă față multor lucruri – gheață, zăpadă, apă de ploaie, noroi și orice altceva decide Mama Natură să livreze. Pentru a evita ca aceste lucruri să se strecoare în restul casei, trebuie să te ocupi de ele la ușa din față.

Efortul începe chiar înainte de a trece pragul. Un covor în afara ușii, astfel încât oamenii să își poată șterge picioarele înainte de a intra în casă, urmat de un covor pentru interior-exterior. Un suport pentru umbrele nu doar că menține umbrelele la îndemână, dar și previne scurgerea celor umede pe podea. Coșurile sau cutiile de depozitare, care pot fi depozitate sub o consolă (dacă spațiul nu este ocupat de scaunele), pot conține pălării și mănuși ude. Dacă holul tău nu are un dulap, cumpără cârlige sau un suport pentru haine. Acestea sunt toate piese funcționale care pot avea și rol decorativ.


Idei de Decor pentru Living

Zonele principale de viață, indiferent dacă sunt încăperi separate sau combinate într-un spațiu cu concept deschis, pregătesc scena pentru viața cu familia și prietenii.

Imagine care exemplifica designul interior al unui living room intr-o locuinta noua

Creează Paleta

Poți vedea culorile, modelele și finisajele metalice online, dar imaginile digitale sunt doar aproximații ale lucrurilor reale. Ori de câte ori este posibil, comandă mostre de culori, eșantioane de țesături și probe de materiale pentru a fi siguri că produsele finite vor corespunde așteptărilor tale. Poți comanda mostre de la majoritatea furnizorilor și este întotdeauna cel mai bine. Unele culori se amestecă împreună, când sunt vizualizate pe un ecran, a adăugat el, și poate fi dificil să diferențiezi tonurile reci de cele calde.

Nu te uita doar la mostre în izolare. Pune-le pe o placă sau pune-le într-o tavă pentru a vedea cât de bine funcționează împreună. Toate nuanțele de verde se îmbină frumos. Toate nuanțele de albastru se luptă. Punând mostrele una lângă alta este modul de a vedea dacă diferitele culori și modele vor conviețui în armonie sau tensiune.

Îngrijirea pereților

Culorile de vopsea sunt notorii pentru apariția unor nuanțe diferite în condiții de lumină diferite (și par a se schimba de la magazinul de vopsea până acasă). Acest efect este doar amplificat odată ce îl întinzi pe patru pereți. Din acest motiv, nu este niciodată o idee bună să te angajezi într-o culoare de vopsea când o vezi prima dată pe eșantion într-un magazin. Uită-te la cel mai mare eșantion pe care îl poți obține în camera pe care plănuiești să o vopsești, cel puțin. Și mai bine, vopsește mostre mari pe pereți sau pe plăci care pot fi mutate în jur și vizualizează-le la diferite momente ale zilei.

Notă: Atâta timp cât testezi culoarea înainte de a vopsi întreaga cameră, nu există niciun motiv să te temi de culorile îndrăznețe și saturate.

Selectarea Culorii

Odată ce ai selectat o culoare, alege strălucirea. Vopselele mate sau plate oferă o apariție plăcută care ascunde și imperfecțiunile pereților, dar poate fi dificil de întreținut, de curățat și de retușat. 

Plintele, mulajele, ușile și alte elemente de finisaj pot fi vopsite în aceeași culoare cu camera pentru a le face să se retragă vizual, sau o culoare contrastantă – de obicei un alb-bej într-o cameră cu pereți colorați – pentru a le face mai mult o caracteristică. Ornamentele pot fi, de asemenea, vopsite cu o strălucire diferită de pereți. Un finisaj semi-lucios va atrage mai multă atenție asupra mulajelor, adăugând în același timp durabilitate.

Ar trebui să decizi și cum dorești să tratezi tavanul. Poți să îl vopsești în alb pentru un sentiment de prospețime sau în aceeași culoare cu pereții pentru un sentiment de încapsulare. Este sigur să folosești un luciu mat sau plat, deoarece tavanul este rar atins de degete murdare sau obiecte care creează pete. Dacă suprafața este perfect netedă, poate fi vopsită și cu un finisaj lucios ca o caracteristică de design care reflectă lumina în spațiul de locuit. (Dacă tavanele tale nu sunt netede, nu o face – strălucirea lucioasă va sublinia doar imperfecțiunile.)

Pentru ceva neașteptat, ia în considerare posibilitatea de a căuta dincolo de vopsea. Producătorii oferă o multitudine de alternative, inclusiv tapet cu modele, pânză de iarbă, țesături de tapițerie, panouri de lemn și chiar placaj de piatră și cărămidă.

Alege Mobilierul

Lucrând pe baza planului tău de amenajare și a imaginilor de inspirație, alege piesele specifice de mobilier – canapelele, scaunele și mesele – care vor face spațiul locuibil. În funcție de atmosfera dorită, poți merge în direcții extrem de diferite.

Pentru o cameră tradițională, concentrarea asupra unui plan simetric adesea ajută – de exemplu, instalarea unei canapele și a unei mese de cafea centrate pe un șemineu artificial, cu fotolii potrivite de fiecare parte. Pe de altă parte, dacă alegi o canapea secțională de tip colțar, probabil că va fi un spațiu mai puțin formal.

Înălțimea scaunului este, de asemenea, importantă. Canapelele și scaunele de lounge din aceeași cameră ar trebui să aibă scaune la înălțimi similare pentru a evita situația în care unele persoane stau mult mai sus decât altele. În general, scaunele mai joase oferă un sentiment relaxat și informal, iar scaunele mai înalte par mai formale.

Indiferent dacă spațiul este casual sau formal, există o regulă de bază de care trebuie să ții cont: Numărul scaunelor de la masa de luat cina ar trebui să se potrivească aproximativ cu numărul de spații pentru relaxare. Dacă intenționezi să ai 12 persoane la o masă de luat cina, ar trebui să ai și 12 locuri în camera de zi pentru a socializa înainte și după masă.

Cum se Așează Obiectele

Niciun scaun sau canapea din sufragerie nu ar trebui să fie o insulă de sine stătătoare. Când oamenii se așează, aproape întotdeauna au nevoie de un loc unde să-și pună o băutură sau o carte, precum și de lumină pentru a citi. Plasează o masă de cafea sau o masă auxiliară la îndemâna fiecărui scaun, împreună cu o lampă de masă sau de podea.

Nimeni nu vrea să-și lovească degetul de la picior de un picior de scaun, așa că vei dori, de asemenea, să te asiguri că există căi de acces clare prin camera de zi și că niciun mobilier nu blochează o parte a ușii sau te obligă să te strecori.

Camera ta de zi va avea un televizor? Dacă da, planifică un suport de perete sau o unitate media pentru a-l ține, precum și o cale pentru cabluri care să nu fie inestetică.

Adaugă Covoare

O cameră de zi cu pardoseală de lemn, dar fără covor pare goală. Pentru confort vizual și literal, adaugă un covor.

Există trei strategii comune pentru a face acest lucru:

  • Un covor care umple camera. Instalează un covor care acoperă aproape întreaga podea a camerei, lăsând o bordură sau doar câțiva centimetri la margini. Aceasta funcționează de obicei cel mai bine în camere mai mici.
  • Covoare pentru zonele de ședere. Împarte o cameră mai mare în mai multe zone de ședere, folosind covoare pentru a ține vizual împreună fiecare grup de mobilier. Sau, într-un spațiu cu concept deschis, folosește un covor pentru a ține împreună zona de living, permițând zonei de luat masa să stea direct pe podeaua de lemn.
  • Covoare suprapuse. Pune covoare mai mici peste unul mai mare pentru a crea un interes vizual suplimentar, întărind în același timp amenajarea camerei.

Fii generos atunci când selectezi dimensiunile. Un covor mic sub masa de cafea care nu ajunge la picioarele canapelelor și scaunelor va arăta ca o plută pierdută în mare. Covorul ar trebui să se extindă aproximativ pe jumătate, sau complet, sub mobilier la marginile sale.

Finalizează cu Artă și Accesorii

Ultimul pas pentru a finaliza orice cameră este să adaugi artă și accesorii, dar nu există o abordare care să se potrivească tuturor. Într-un spațiu minimalist, ar putea fi doar câteva obiecte; într-un spațiu maximalist, ar putea implica afișarea întregilor colecții și straturi de obiecte de artă.

Revino la imaginile tale inspiraționale inițiale și studiază modul în care acele camere sunt accesorizate. Amestecă lumânări, cutii, boluri și cărți împreună, sau există doar o vază pe o masă? Există o singură operă de artă deasupra canapelei, sau un perete de galerie liberă?

Asigură-te că iei în considerare nevoile tale funcționale. O tavă pe un pouf poate conține telecomenzi. Pernele decorative oferă un suport suplimentar pentru spate pentru canapele și scaune adânci. Un suport de reviste poate menține materialele de lectură la distanță. Coșurile atractive sunt ideale pentru a strânge jucăriile copiilor în grabă.


Idei de Decor pentru Dormitor

Proiectat corect, un dormitor poate servi ca sanctuarul tău de noapte.

Imagine care exemplifica designul interior al unui dormitor intr-o locuinta noua

Planifică Mobilierul

Este numit un dormitor cu un motiv: patul este piesa cheie de mobilier. Ca atare, ar trebui să fie amplasat într-un loc de cinste în cameră, cel mai probabil cu capul de pat poziționat împotriva unui perete și căi de acces pe ambele părți.

Dacă este posibil, nu împinge patul în colț. Este inconfortabil pentru două persoane să îl folosească.

O excepție: paturile supraetajate pentru copii. Deoarece au deja balustrade de siguranță care permit de obicei accesul doar de pe o parte, nu există niciun motiv să nu aibă un astfel de pat într-un colț.

Dacă există spațiu, instalează noptiere pe ambele părți ale patului pentru confort și comoditate. Acestea pot fi simplu mici blaturi de masă, măsuțe cu un singur sertar pentru depozitarea elementelor esențiale sau ceva mai mare. Gândește-te dacă ai nevoie de spațiu suplimentar de depozitare. Poți folosi două comode în loc de noptiere, pentru a oferi spațiu pentru îmbrăcăminte pliată.

Îți place să te uiți la televizor în pat? Dacă da, vei dori un dulap, o comodă sau o masă consolă în apropierea capătului patului care să poată susține televizorul și să ofere spațiu suplimentar de depozitare (cu excepția cazului în care planifici să-l montezi pe perete sau să investești într-un suport motorizat).

Mulți designeri preferă să plaseze un singur scaun în colțul unui dormitor, nu doar ca un loc de odihnă, ci și ca o suprafață pe care să așezi hainele și accesoriile personale aruncate când ești grăbit.

Creează un mediu moale

Deoarece scopul este de a crea un spațiu calm și primitor, un dormitor nu este, probabil, locul potrivit pentru a utiliza culori îndrăznețe sau tapet grafic. 

Unii designeri acoperă chiar și pereții dormitoarelor cu material textil pentru un contact moale literal.

La nivelul podelei, se recomandă adăugarea unui material textil pentru a încălzi suprafețele reci și dure – fie covor pe întreaga suprafață, un covor mare care se extinde sub pat sau covoare mai mici pe ambele părți ale patului și, eventual, la capătul acestuia.

Fă patul

Există multe moduri diferite de a face un pat, iar subiectul dacă ar trebui sau nu să folosești un cearceaf de pat a fost subiectul unor dezbateri aprinse în ultimii ani. Mult depinde de preferința personală și de dorința de a avea un dormitor cu un aspect casual sau formal.

Este posibil să faci un pat folosind doar un cearceaf elastic pe saltea, o pilotă confortabilă și câteva perne. Doar pentru un aspect puțin mai formal, ai nevoie de mai multe straturi.

Se recomandă să păstrezi cearceaful simplu – poate un cearceaf alb stil hotelier cu un detaliu de broderie subtil la margine – și să aduci culoare și model cu cele două fete de pernă și perna decorativă.

Controlează Lumina

Capacitatea de a controla lumina – atât lumina naturală, cât și cea artificială – este importantă.

Dacă ești sensibil la lumina soarelui în timpul somnului, vei dori să ai posibilitatea de a o elimina complet. Cea mai bună modalitate de a face acest lucru este prin utilizarea unei jaluzele opace. Cu toate acestea, lumina soarelui poate pătrunde în general în cameră prin marginile jaluzelei. Pentru a o bloca, adaugă draperii cu o căptușeală opacă.

Pe timp de noapte, este util să ai mai multe surse de iluminare. O lumină de tavan îți permite să iluminezi rapid întreaga cameră, dar poate nu creează atmosfera potrivită.

O pereche de lămpi pe noptiere oferă de obicei o lumină mai plăcută. Mulți designeri folosesc atât lămpi de masă, cât și lămpi montate pe perete, fie cu alimentare directă, fie conectate la priză, pe ambele părți ale patului. Lămpile de masă oferă o lumină ambientală, iar lămpile montate pe perete oferă lumină direcțională pentru citit. 

În ceea ce privește controlul, fiecare lumină ar trebui să aibă un regulator de intensitate – un sfat bun pentru fiecare cameră din casă.


Bucătăria și băile

Personalizarea acestor spații poate adăuga personalitate fără a necesita o renovare completă.

Imagine care exemplifica designul interior al unei bucatarii si bai intr-o locuinta noua

Evaluează Dulapurile și Blaturile

Schimbarea blatului de bucătărie nu este o sarcină ușoară, dar trecerea de la un material ieftin, precum laminatul, la unul luxos, precum marmura, granitul sau cuarțitul, poate schimba semnificativ aspectul general al unei bucătării sau băi.

Placa de protecție de pe peretele din spatele chiuvetei este o altă zonă plină de oportunități. Chiar dacă lași blaturile existente în loc, poți adăuga sau înlocui o placă de protecție folosind alt model preferat din ceramică, sticlă, metal sau ciment.

Dacă dulapurile de bucătărie și dulapul de la chiuveta din baie sunt simple și în stare bună, de multe ori este posibil să le vopsești într-o culoare nouă pentru un aspect diferit. Dacă ușile dulapurilor au un design care pare învechit, uneori poți păstra structura dulapurilor existente și să înlocuiești doar ușile.

În cazul unui dulap de baie ieftin, este adesea mai economic să-l înlocuiești în întregime. Multe companii oferă dulapuri prefabricate, complete cu blaturi și chiuvete asortate.

Concentrează-te pe Elementele pe Care le Atingi

Doar înlocuirea mânerelor de la dulapuri cu un nou sistem de feronerie poate schimba semnificativ aspectul unei bucătării sau băi. Robinetele de bucătărie și de baie nu trebuie neglijate – le atingi în fiecare zi, deci alege modele care nu numai că arată bine, dar au și mânere care oferă o senzație plăcută atunci când le întorci și capete care oferă funcționalitatea dorită.

Într-o baie, acestă abordare se aplică și accesoriilor – suporturi de prosoape de calitate, cârlige pentru halate și suporturi pentru hârtie igienică pot îmbunătăți aspectul camerei la costuri minime.

Revigorează cu Textile

Nu are sens să ai suporturi de prosoape frumoase dacă țin prosoape rupte sau neasortate. Reciclează cele vechi și cumpără prosoape și fețe de spălat noi într-o singură culoare solidă (meriți asta). Pentru un accent decorativ, adaugă prosoape de mână cu modele.

Dacă pardoseala din baie sau bucătărie lasă de dorit, dar nu vrei să te complici sau să cheltuiești prea mult pentru a o schimba, poți acoperi cu o mare carpetă sau o poți vopi într-o nuanță care să se asorteze cu restul băii sau bucătăriei folosind vopsea specială pentru acest tip de utilizare. 

Lasă un Răspuns

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

  • Apartamente disponibile

Comparați Listările